A IX-a Conferință teologică științifică internațională - 2024 (NTTK)

„Seninătatea alimentată de îndoieli … [Ecclesia] in eksön” (Péter Esterházy). Căutarea căii Bisericii noastre în provocările vremurilor noastre
A IX-a Conferință teologică științifică internațională (NTTK). 23-25 septembrie 2024, Casa de studii Jakab Antal, Csíksomlyó
Adresă: Str. Szék 147, RO-535203 Miercurea Ciuc

Invitație

Programul Conferintei

Conferința internațională de doctorat de la Budapesta - 23 mai 2024

Conferința internațională de doctorat de la Budapesta – 23 mai 2024
4 doctoranzi. László Ambrus, Orsolya Dani (Pál-Jakab), Hunor Gál și Edit-Rozália Péter vor reprezenta Școala Doctorală de Religie, Cultură, Societate la Conferința Internațională de Doctorat organizată la Facultatea de Teologie a Universității din Budapesta.
În discursul său de deschidere, Dr. Attila Puskás, decanul PPKE HTK, a atras atenția participanților asupra legăturii istorice pe care persoana lui Péter Pázmány o creează între cele două instituții. Péter Pázmány a studiat la Colegiul iezuit din Cluj, al cărui succesor este BBTE. În același timp, Universitatea Catolică Pázmány Péter Péter este continuatoarea aceleiași instituții fondate de cardinalul Péter Pázmány.
Attila Puskás a ilustrat relația strânsă dintre BBTE, RKTK și PPKE, HTK prin programe Erasmus, publicații, conferințe, prelegeri, participări în comisii de doctorat și de abilitare. Începând cu acest an universitar, cele două instituții au început să coopereze mai strâns și la nivelul școlilor doctorale.
Dr. Imre Kocsis, directorul Școlii doctorale a PPKE, HTK, a explicat importanța și profunzimea întâlnirilor în discursul său de bun venit.
În discursul său de bun venit, decanul Facultății noastre, Dr. Dávid Diósi, a subliniat că această conferință va da ocazia doctoranzilor de la școlile doctorale catolice ale Universităților Catolice din Budapesta și Universitatea de Tehnologie din Budapesta (PPKE și BBTE), cele mai proeminente și mai puternice universități de teologie catolică din cele două țări, să se întâlnească, să se cunoască și să dea o mostră din spectrul larg al cercetărilor lor. De asemenea, le-a reamintit doctoranzilor participanți că, dincolo de cercetările lor, ei sunt martori vii că „merită, este necesar și chiar necesar să se angajeze în teologie, ceea ce înseamnă, de fapt, să caute și să dezvăluie urmele lui Dumnezeu cel viu în istorie, în istoria noastră, pentru societatea noastră”.

PROGRAMUL

Prelegere: Sinodul Mondial: Perspective; Tensiuni; Concluzii

Dr. Klára Csiszár, profesor la Katholische Privatuniversität Linz, conducător de doctorat al școlii noastre doctorale, va susține o prelegere intitulată World Synod.

Dr. Klára Csiszár, este membru al echipei internaționale care a redactat documentul final al Sinodului Continental de la Praga.

Transmisiune în direct pe pagina de facebook a Facultății de Teologie Romano-Catolică BBTE: https://www.facebook.com/rocateo

INVITAȚIE

Conferința Internațională a Doctoranzilor în Teologie - 2022

PARTICIPARE LA CONFERINȚA DOCTORANZILOR:

Școala Doctorală a Facultății de Teologie Romano-Catolică din cadrul UBB organizează Conferința Internațională de Teologie a Doctoranzilor 2022 în perioada 18-19 noiembrie 2022. Așteptăm cu interes solicitări din partea doctoranzilor în teologie de a prezenta lucrări sub forma unui call for papers (online).

Detalii privind înscrierea și prezentarea:

– Termen limită pentru depunerea cereriilor: 31 octombrie 2022.

– Condiția pentru depunerea cererii este de a trimite un rezumat de până la 500 de cuvinte în limba maghiară sau română și în engleză sau germană. Este responsabilitatea autorilor să invite o persoană cu un doctorat în domeniul științei să furnizeze o declarație în sprijinul rezumatului prezentat.

 

Candidații selectați vor fi notificați până la 7 noiembrie. În cazul unei candidaturi acceptate:

– Limba în care se vor prezenta lucrările conferinței va fi maghiara, româna, germana sau engleza.

– Lungimea fiecărei prezentări este de 15 minute, urmată de o scurtă discuție de 5 minute.

– Versiunea scrisă a prelegerilor va fi publicată în volume de studii.

Depunerea înscrierii: clara.csiszar@ubbcluj.ro

2022.11.18-19 – PROGRAM SECTIUNII

Conferința Internațională a Doctoranzilor în Teologie - 2021

Participare la conferința doctoranzilor:

Școala Doctorală a Facultății de Teologie Romano-Catolică de la BBTE organizează un simpozion internațional în data de 13 noiembrie 2021, în cadrul conferinței jubiliare a facultății. Așteptăm ca doctoranzii în domeniul teologiei să aplice pentru prelegeri (online).

Detalii despre aplicație și prezentare:

– Termen limită pentru depunerea cereriilor: 31. octombrie 2021.

– Condiția pentru depunerea cererii este de a trimite un rezumat de până la 500 de cuvinte în limba maghiară sau română și în engleză sau germană. Este responsabilitatea autorilor să invite o persoană cu un doctorat în domeniul științei să furnizeze o declarație în sprijinul rezumatului prezentat.

Solicitanții câștigători vor fi anunțați până pe 5 noiembrie. În cazul unei cereri câștigătoare:

– Limba prelegerilor conferinței este maghiară, română, germană sau engleză.

– Lungimea fiecărei prezentări este de 15 minute, urmată de o scurtă discuție de 5 minute.

– Versiunea scrisă a prelegerilor va fi publicată în volume de studii.

Cerere: clara.csiszar@ubbcluj.ro

2021.11.13 – PROGRAM SECTIUNII

Invitație la muncă (de doliu)

În cadrul Programului de formare a clerului din Arhiepiscopia de Alba Iulia, în perioada 11-13 octombrie, în Casa Antal Jakab din Csíksomlyó, cu sprijinul Consiliului Regional Harghita, a avut loc un curs de formare pe tema doliului. Cel de-al optulea eveniment din acest an al formării a fost dedicat îngrijirii pastorale a celor îndurerați.

Coordonatorul profesional al formării, Dr. Dávid Diósi, profesor (UBB), prorector al Seminarului din Alba Iulia, a reunit o echipă de experți în diferite aspecte ale morții și doliului, precum și în diferite domenii de sprijinire a îndoliatului: Éva Varró psihoterapeut, formator psihoterapeut, supervizor, conferențiar universitar (Sapientia EMTE), Dr. Blanka Bálint specialist în sănătate mintală, lider de grup de doliu, conferențiar universitar (Sapientia EMTE), Ildikó Szekeres asistent medical, director de îngrijiri (Spitalul Județean de Urgență din Miskolc), dr. Piroska Darvas, asistent medical, însoțitor spiritual, consilier de doliu, László Czikó, preot paroh din Búzásásbesenyő, specialist în sprijin pentru sănătate mintală.