Asociația Română a Doctoranzilor și Tinerilor Cercetători Maghiari din Ungaria (RODOSZ) a organizat o conferință internațională pentru doctoranzi la Cluj-Napoca în perioada 10-11 noiembrie. Conferința RODOSZ, intitulată Conecting the Dots, a fost inspirată de o idee similară cu cea a Conferinței Spring Wind, organizată în fiecare an de Asociația Națională a Studenților Doctoranzi (DOSZ) din Ungaria: să ofere un forum profesional pentru studenții doctoranzi și tinerii cercetători pentru a împărtăși cunoștințe în cadrul unei conferințe interdisciplinare și internaționale.
Suntem încântați să vă anunțăm că la conferință a fost o participare foarte bună în domeniul teologiei. Atât de mult încât două sesiuni întregi au fost dedicate prezentărilor pe teme de teologie, în cadrul cărora teologi doctoranzi din diferite confesiuni au putut împărtăși rezultatele cercetărilor lor. Atât la secțiunea de Istorie bisericească și comunicări teoretice, cât și la secțiunea de cercetare empirică au participat vorbitori de la Școala doctorală de religie, cultură și societate (László Ambrus, Tóth Krisztián, Bertalan Tímea, Dicu Ramóna, Urbán János Erik OFM, Pál-Jakab Orsolya), precum și de la Școala doctorală ecumenică (Székely Beáta, Szép Carla Monica, Trombitás Márta, Trombitás Márta, Ambrus-Pál Arnold).
Temele prelegerilor au provenit din diferite domenii și frontiere teologice, unele cu relevanță socială, altele cu caracter pedagogic, psihologic sau istoric. Audiența a fost informată cu privire la un spectru larg de ceea ce cercetătorii doctoranzi teologi transilvăneni consideră a fi cele mai presante și relevante probleme care trebuie abordate în contextul academic.
Prezentările au fost evaluate de un juriu format din câțiva membri, iar mai mulți doctoranzi care predau și la Facultatea de Teologie Romano-Catolică au fost premiați. De exemplu, Márta Trombitás, de la secția teoretică, a primit premiul întâi pentru prelegerea sa despre diferitele sensuri ale termenului „heḇel” și efectele acestora. Carla Szép Monica Szép a prezentat cercetarea sa arhivistică despre viața și activitatea lui Alfred Erőss, care a obținut premiul al doilea. Prezentarea lui Tímea Bertalan despre problema antropocentrismului creștin a câștigat premiul al treilea. La secțiunea de cercetare empirică a existat și un câștigător din partea facultății noastre, Orsolya Pál-Jakab a câștigat premiul al doilea pentru prezentarea rezultatelor cercetării sale despre îngrijirea pastorală în spitale..
Felicitări doctoranzilor participanți și premiați și sperăm să vedem din nou progresul și rezultatele cercetărilor lor în această formă.
(Bertalan Tímea, Pál-Jakab Orsolya)
Fotografii descărcate de pe pagina de Facebook RODOSZ (https://www.facebook.com/rodosz.ro)