În cadrul Programului de formare a clerului din Arhiepiscopia de Alba Iulia, în perioada 11-13 octombrie, în Casa Antal Jakab din Csíksomlyó, cu sprijinul Consiliului Regional Harghita, a avut loc un curs de formare pe tema doliului. Cel de-al optulea eveniment din acest an al formării a fost dedicat îngrijirii pastorale a celor îndurerați.
Coordonatorul profesional al formării, Dr. Dávid Diósi, profesor (UBB), prorector al Seminarului din Alba Iulia, a reunit o echipă de experți în diferite aspecte ale morții și doliului, precum și în diferite domenii de sprijinire a îndoliatului: Éva Varró psihoterapeut, formator psihoterapeut, supervizor, conferențiar universitar (Sapientia EMTE), Dr. Blanka Bálint specialist în sănătate mintală, lider de grup de doliu, conferențiar universitar (Sapientia EMTE), Ildikó Szekeres asistent medical, director de îngrijiri (Spitalul Județean de Urgență din Miskolc), dr. Piroska Darvas, asistent medical, însoțitor spiritual, consilier de doliu, László Czikó, preot paroh din Búzásásbesenyő, specialist în sprijin pentru sănătate mintală.
Prelegerile profesorilor de teologie (Dr. Dávid Diósi: Moartea Celuilalt este moartea mea, deși Celălalt continuă să trăiască în mine – Moartea și doliul (procesarea) în „cercul magnetic” al intersubiectivității/personalității, dr. Attila Bodor. În prezentările lor, experții laici au explorat aspectele practice ale doliului și ale pierderii (Dr. Blanka Bálint: Timpul pentru doliu (Eclesiastul 3,4) – asemănări și diferențe în procesul de doliu, Ildikó Szekeres: Pierderi în spital).
„Partea teoretică”, de înaltă calitate și bogată în informații, a fost aprofundată și completată de workshop-urile în grupuri mici, care au explorat posibilitățile și modalitățile de a ajuta persoanele îndurerate într-un mod complex. Însoțiți de Dr. Éva Varró, participanții la ateliere au abordat doliul dintr-o perspectivă psihologică și de autocunoaștere, au abordat diagramele de pierdere sub îndrumarea lui Ildikó Szekeres, au învățat despre funcționarea și conducerea grupurilor de doliu de la Dr. Bálint Blanka, iar cu ajutorul Dr. Piroska Darvas și László Czikó au învățat împreună și unii de la alții cum să „înmormânteze oficial, însoțind ca un pastor”.
Cu toate acestea, formarea nu a fost doar un proces informal intensiv – și pe bună dreptate „specializat” – de dobândire de cunoștințe și de învățare, organizatorii s-au asigurat că pastorii prezenți au putut lua cu ei și experiențe personale și împărtășite. Luni, programul zilei s-a încheiat cu o proiecție de film (Pieces of a Woman – filmul-dramă din 2020 al lui Kornél Mundruczó despre cum se procesează durerea), iar marți, ziua s-a încheiat cu o seară de rugăciune, cu lumânări, rugăciuni personale și cântece de rugăciune pentru cei morți.
Pe lângă „utilitatea practică” a acestor două zile și jumătate de împărtășire „colorată și intensă” din punct de vedere profesional – sau mai exact, pastoral – a existat și un beneficiu personal, după cum se spune în feedback: a fost bine „să fim într-o apropiere fraternă”, „să vedem că nu suntem singuri, vâslind separat într-o barcă, ci de fapt suntem cu toții în aceeași barcă”, „a fost de mare ajutor să ne împărtășim reciproc experiențele preoțești”, „nu a fost doar o formare, ci și un exercițiu spiritual”… La bilanțul final de miercuri la prânz, preoții au exprimat multe idei, sugestii și cereri pentru viitoarele cursuri de formare, cerând și așteptând în mod clar o continuare. Pentru că, așa cum spunea unul dintre ei, ceea ce tocmai s-a întâmplat aici este „o invitație la a face ceva, la a face ceea ce facem bine, la a face mai bine, mereu mai bine!”.
Foto și text de Dávid Tünde
Sursa http://romkat.ro/2021/10/14/meghivas-gyaszmunkara/